• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Как да избираме подходяща четка за зъби

Как да избираме подходяща четка за зъбиКак да избираме подходяща четка за зъби
Как да избираме подходяща четка за зъби

(фото: sxc.hu)

свързани теми

здраве.bg

За мнозина изобилието на пазара от видове и марки четки за зъби създава единствено затруднение. Каква точно четка да изберем? Коя е най-подходящата именно за нас?

Изложените по-долу изисквания и препоръки би трябвало да ви помогнат за правилния избор:

- Размерът на главата на четката не трябва да бъде много голям – 25-30 мм. Така тя ще бъде по-ефективна и при почестването на трудно достъпните места.

- Главата на четката трябва да бъде заоблена. Така тя няма да наранява меките части на устната кухина и най-вече венците. Тяхното често увреждане може да доведе до атрофия, защото тъканта се опитва да се “премести” от местата, където бива раздразнена.

- Четката трябва да е направена от много отделни снопчета, със закръглени краища. Именно такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност, т.е. натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

- Повечето хора си избират четки със средна твърдост. Това всъщност е правилният подход, само ако не сте наясно каква всъщност твърдост е подходяща за вас. В този случай вашият стоматолог може много да ви помогне. Като правило за хората, които имат проблеми със зъбите и особено с венците, са най-подходящи меките четки.

- Предпочитайте четките с изкуствени косми. Естествените имат свойството да попиват влага и така създават по-благоприятна среда за развитие на болестотворни бактерии. Eстественият косъм е и по-чуплив, след това той става по-остър и може да увреди най-вече венците.

- При избор на четка за деца обърнете внимание и на дръжката. Тя трябва да е малко по-дебела, отколкото за възрастните – така детето по-лесно ще я държи.

- Четките със сменяща се глава, ако отговарят на горните условия, са за предпочитане – поне от екологична гледна точка. А и намаляват разходите ви.

Грижа за четката

Част от грижата за устната кухина е и грижата за самата четка.

- След всяко използване я почиствайте добре...

 

 

 

Authors: zdrave.bg

Източник:  http://www.zdrave.bg/?c=n&id=2792

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.