• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Правилното хранене през есента | здраве.bg

Правилното хранене през есента | здраве.bgПравилното хранене през есента | здраве.bg
Правилното хранене през есента | здраве.bg

свързани теми

здраве.bg

С постепенното настъпване на есента човешкият организъм логично започва да се стреми към натрупване на запас от мазнини. Как да се храним най-правилно през този сезон, за да не напълнеем, но и едновременно с това да не навредим на здравето си?

1. С какво е свързано усещането за повишен апетит през есента?

Като правило в студено време човек яде по-калорична и питателна храна. Така организмът се подготвя за зимата. Климатът и времето оказват своето влияние върху нашите потребности от енергия. Ако ни е студено и се намираме в слабо затоплено помещение, тялото има нужда от по-калорични храни за сметка на енергията, която не ни достига.

2. Може ли да се възпрепятства натрупването на килограми със строга диета?

Енергийният обмен е индивидуален за всеки. Някои хора ядат много и всичко изгарят, а други трябва да се ограничават в количеството употребявани калории, за да запазят теглото си. Обикновено хората, многократно спазващи строги диети за отслабване, изпитват и най-много затруднения - техните обменни процеси са настроени за натрупване на енергия, а не за нейното потребяване.

3. Може ли да се отслабне през есента?

Да, но това трябва да се прави с особено внимание. По принцип всеки организъм се стреми към определено постоянно тегло, което може да се различава през различните периоди от живота. Не трябва да се отслабва прекалено бързо, за да може да се запази пониженото тегло по-дълго време. Ако например за 3 месеца сте отслабнали с 6 килограма, това тегло трябва да задържите в продължение на 1 година, т.е. времето за отслабване се умножава по две. Това е периодът, за който организмът ще свикне с новите си килограми.

4. Как да намалим апетита и да се ограничим в яденото?

Ако ни е студено и сме гладни, то си струва да се облечем по-топло или да вземем топла вана. По-голямата активност предизвиква повече ядене, но пък може да се подбира по-нискокалорична храна. Чаша топло обезмаслено мляко например, ще ни позволи да се...

 

 

 

Authors: zdrave.bg

Източник:  http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1516

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.