• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Най-нелепите твърдения за храненето | здраве.bg

Най-нелепите твърдения за храненето | здраве.bgНай-нелепите твърдения за храненето | здраве.bg
Най-нелепите твърдения за храненето | здраве.bg

свързани теми

dieti.info
четете още в dieti.info[1]

Важността на храната – нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много правила. За някои от тях обаче всъщност нямат никакво основание, но, предавани от уста на уста или тиражирани от някои медии, те са придобили широка популярност. Ето и някои от най-нелепите:

- Когато млякото има син оттетък, нещо с него не е наред.

В действителност е точно обратното - това мляко[2] е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

- В млякото добавят консерванти за удължаване срока на годност.

Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините[3] остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.

- За да изчистим водата от микроби е достатъчно да я преварим.

Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

- Консервите не са полезни за здравето.

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните - не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

- Не трябва да се плува след ядене.

Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят...

 

 

 

References

  1. ^четете още в dieti.info (www.dieti.info)
  2. ^мляко (www.zdrave.bg)
  3. ^витамините (www.zdrave.bg)

Authors: zdrave.bg

Източник:  http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1595

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.