• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Глюкозаминът и хондроитинът не са ефективни при артрит!?

Глюкозаминът и хондроитинът не са ефективни при артрит!?Глюкозаминът и хондроитинът не са ефективни при артрит!?
Глюкозаминът и хондроитинът не са ефективни при артрит!?

свързани теми

здраве.bg

Нов мета-анализ показва, че популярните добавки глюкозамин и хондроитин не са ефективни в лечението на остеоартрит[1]ни болки, съобщава Ройтерс.

Остеоартритът е хронично заболяване на ставите, при което се наблюдава износване на ставния хрущял и костните краища. Обичайно се лекува с аналгетици и нестероидни противовъзпалителни лекарства. През последните десет години в лечението на остеоартрит[2] доста масово навлязоха и хранителните добавки глюкозамин и хондроитин, терапевтичният ефект на които все още се поставя под въпрос.

Според анализ на 10 проучвания (събрани данни от 3800 души) болките в коляното и тазобедрената става, съпътстващи остеоартрит[3]а, не се облекчават от приема на глюкозамин и хондроитин, а тяхното действие е ва практика равно с това от плацебо.

Въпреки резултатите от анализа, много специалисти остават на мнение, че все пак съществуват ползи от приема им и употребата на глюкозамин и хондроитин е сравнително безопасна и дава лъч надежда за болните от остеоартрит[4].

За разлика от лекарства като аналгетиците и нестероидните противовъзпалителни средства, приемът на глюкозамин и хондроитин не се свързва с развитието на язви на стомаха и дванадесетопръстника, алергии[5], вреди на черния дроб и бъбреците и сърдечносъдови заболявания.

Други експерти дори се съмняват в начина, по който резултатите статистически са извлечени, и омаловажават направените изводи.(а)

 

 

 

Authors: zdrave.bg

Източник:  http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5250

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.