• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Зрелища без хляб

Зрелища без хляб

Още по темата

Детско меню

"Игрите на глада" е антиутопия за влюбени тийнейджъри

29 мар 2012
От по-добрата втора книга на Сюзан Колинс е станал и по-добър филм (The Hunger Games: Catching Fire). (Повече за първия четете тук) "Възпламеняване" надгражда с бюджет (+ $52 млн. до $130 млн.), нов режисьор (Франсис Лорънс, "Аз съм легенда") и нови сценаристи (Саймън Буфой, "Беднякът милионер" и Майкъл Арндт, "Мис Слънчице"). Живото динамо на филма Дженифър Лорънс междувременно е взела "Оскар" за "Наръчник на оптимиста". От струпването на талант зрелището е станало по-смислено и по-ефективно.

Параболата на антиутопията е подсилена с повече съвременни алюзии. След климатични промени и опустошителна война от света е останала държавата Панем на територията на днешна Америка. Столицата Капитол държи в робство и съзнателна бедност 12-те окръга. Управлява ги по римското правило с "хляб и зрелища" (panem et circences, буквално "хляб и циркове"). Кулминация на "цирка" са ежегодните "Игри на глада", в които всеки окръг жертвопринася по двама юноши от двата пола на възраст от 12 до 18. Те се бият до смърт в зловещ сървайвър, излъчван директно по вездесъщата телевизия. Победителите стават пропагандни пионки на властта срещу живот в декадентски лукс до края на дните си.

Сюжет
Катнис и Пийта са върнати в гладиаторското риалити в битка до смърт срещу избрани шампиони от предишни години. Този път залогът са не само животът и любовта, но и свободата.
Накратко
Оруел в издание за юноши.
Оценка
*** и 1/2 от 5
Сюзан Колинс съшива изобретателно митологични архетипи (Тезей и Минотавъра, Спартак) с днешната власт на медиите в отклоняването на вниманието от действителните проблеми. Във втория филм тоталитарното опустошение и безнадеждност са приземени и реалистични. Контролът на правителството е повсеместен и брутален като наложения от Сталин глад на Украйна. Благоговорещият президент (Доналд Съдерланд) е кукловодът на злото, той едновременно мрази победителите, защото хората все повече им се уповават, но и не може без тях, защото му трябват за голямата манипулация. Залогът на Катнис (магнетична Дженифър Лорънс) сега надскача личното й оцеляване и правилното ориентиране в целомъдрените любови между Пийта (Джош Хътчърсън) и приятеля от детството Гейл (Лиъм Хемсуърт, брат на Крис). Тя решава дали да се занимава със себе си, или да поведе назряващия бунт на потиснатите. 

Вторият филм печели с реални чувства и тежест на възрастните мотиви. Повече място е дадено на Уди Харелсън като циничния и обръгнал на правителствените манипулации личен треньор. Злото също е получило двойно дъно с включването на Филип Сеймур Хофман като новия гейммейкър, дърпащ конците не само на риалитито, но и на реалността. Със силата и убедителността на зряла актриса Дженифър Лорънс излъчва човешкото страдание и лутане на обикновеното момиче, натоварено със свръхочакванията на всеобщ спасител.

още от същото:
"Повелителят на мухите"
Battle Royal (Япония)

FG_AUTHORS: Капитал - Кино

Източник:  http://www.capital.bg/light/revju/kino/2013/11/29/2191676_zrelishta_bez_hliab/?ref=rss

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.