• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

No Exit

No Exit
Ако Камю или Бекет бяха писали уестърни, сигурно щяха да изглеждат така. "Съветникът" (The Counselor) е първият реализиран оригинален сценарий на Кормак Маккарти ("Няма място за старите кучета", "Пътят"). Доверил го е на Ридли Скот, който отдавна иска да филмира "Кървав меридиан", но се разминава с правата. Получил се е етюд по тема на двама велики стилисти. Филмът не е за привични вкусове и разказвателни очаквания. Близо до блендата му е само Мартин Макдона ("В Брюж", "Седемте психопати"), атмосферата на просмукваща се безнадежност е с редки холивудски аналогии ("Ангелско сърце", "Седем"). Истинската атмосфера тук е словото на Маккормак.
Сюжет
Ел Пасо, сегашно време, Фасбендер е адвокат - факир по наказателни дела в територия без закони. Прекрачва моралната граница, за да се оттегли богат в гнездо с невинната си годеница Пенелопе Крус. Околният свят го наказва.
Накратко
Стилна и жестока дисекция на илюзията, че може да започнеш на чисто в изначално мръсен свят.
Разговорите са в монолози - пространни, неочаквани, отвъд конкретно ставащото. Категориите са добро и зло (в пъти повече), човекът и изборите му (илюзиите за тях), жестоката реалност, окръжаваща нормалността (има ли я). Героите влизат без биографии в действие с надвиснала вече развръзка. Мотивите им са призрачни до края, блуждаещи марионетки в капана на ироничната съдба. Жанрът е само нахвърлен на едри семпли, повече декор, отколкото двигател или предпоставка за действието. Истинският двигател са мрачните импулси в човека.

Съветникът няма име, заявен е само с професията си, по кафкиански иронизирана - точно той е човекът, който търси съвети през целия филм. Адвокат, до пети в "Армани" отвън, в изрядната манекенска опаковка на Майкъл Фасбендър. Уплашена и лутаща се екзистенция на съдбоносен кръстопът отвътре. Вътрешните гърчове следят Маккормак и Скот с хладнокръвието на ентомолози. Адвокатът се препитава от лоши хора, но досега не е прекрачвал в света им. Има дългове, перспектива за живот в романтичен рай с обичащата го идеална жена и шанс да направи бързи $20 милиона зад гърба на всесилен картел. Съдружник е във фасаден бизнес с нощни клубове с преуспял есцентричен трафикант (Хавиер Бардем), с два леопарда за домашни животни и съпруга със същия нрав (Камерън Диас). Посредник в сделката му става философстващ скептичен каубой (Брад Пит) с винаги отворена врата за измъкване.

В света на Маккормак обаче измъкване няма. С натурен реализъм са сведени техники на обезглавяване, после изпълнени през хладно наблюдение. Редят се метафизични истини в телефонен разговор преди следобедна дрямка. Визията на Скот е подчинена на казваното, взривовете от насилие са елегантно кадрирани, монтажът е минимален. Няма място не само за старите кучета, но и за надежда и изход. Рестартът е невъзможен, защото стореното остава вечно с теб. Ако си мислиш, че можеш да живееш в реалността и да не си част от нея - грешиш. 

още от същото
"Няма място за старите кучета"

FG_AUTHORS: Капитал - Кино

Източник:  http://www.capital.bg/light/revju/kino/2013/11/22/2187540_no_exit/?ref=rss

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.