• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Том Ханкс на абордаж

Том Ханкс на абордаж
Външно сме в пулсиращ риалити трилър с марката "Грийнграс" ("Ултиматумът на Борн", "Полет 93"), но става дума за по-едри неща. Като това в какъв свят живеем. Според Грийнграс - в свят, изваден от равновесие, преливащ от нетърпимост, в който бедните и богатите са на далечни цивилизационни полюси, късото съединение между които е възможно всеки момент, усеща се с кожата. "Капитан Филипс" (Captain Phillips) е за мъртвата зона между "нас" и "тях". Там културните багажи спират да имат значение, сблъсъкът е тяло в тяло, юмрук в юмрук, на един изстрел в упор и удар с нож разстояние. 
Сюжет
Пет дни край сомалийския бряг през април 2009, действителен случай. Капитан Ричард Филипс (Ханкс) - улегнал, консервативен, порядъчен американец, е отвлечен за $10 млн. откуп от решени на всичко млади сомалийски рибари, насила пирати.
Накратко
Интелигентен трилър, решен като документална драма, за критичната маса нетърпимост в света.
Филмът е с оголена триделна структура - въвеждащ мирен пролог, уестърнов сблъсък в камерен вид (невъоръжения добър бял срещу въоръжените лоши диваци), изненадващ епилог на шока, дехуманизацията и победилите инстинкти. Не чакайте от Грийнграс холивудски хепиенди, по-вероятно е да видите калта на живота под ноктите на героите му. Екстремните близки планове са неговият патент, в такива е началният разговор по пътя към летището на капитана с вярната му съпруга, медицинска сестра (Катрин Кийнър). Говорят си ежедневни неща - за децата, едното вече в колеж, другото пред заминаване за там, но и за това колко жесток е станал светът, как само силният оцелява.

След малко сме в открито море, капитанът е ветеран, предпазлив до педантичност, не се прави на герой в морето, истинският му живот е на сушата. Тук е само заради бързия чек и обратно в защитения дом. Просто бизнес. Веднага стяга екипажа, назначава учебна тревога. Но двете точки върху радара неумолимо растат, тревогата преминава в бойна. Две олющени моторни лодки застигат товарния кораб, в тях са отчаяни, слаби до кост черни мъже, дъвчещи опиум и размахващи калашници. Малко преди това Грийнграс ги е въвел по старото уестърново правило заедно със заемането на командния мостик от капитана. В средновековно по бедност селце ги виждаме как стават пирати под дулата на охраната на престъпни барони. Правят го за парите, просто бизнес. Разликата с капитана е, че друг избор те нямат.   

За Грийнграс дуелът е отвъд дулата, в моралните основания. Интересуват го човешките същности не само на капитана, но и на пиратите аматьори, единият почти дете. Скоро те и капитанът са сами в нощта в капсулата на спасителна лодка. Обезчовечаването във вече обсадената от цялата мощ на американския флот и тюлени камерна група е взаимно. При "тях" то е краен екзистенциален избор и последен шанс за оцеляване. При "нас" - горчив урок и проглеждане.

още от същото
"Полет 93"
"Зелена зона"
"Сириана"

FG_AUTHORS: Капитал - Кино

Източник:  http://www.capital.bg/light/revju/kino/2013/11/08/2176390_tom_hanks_na_abordaj/?ref=rss

comments
News.Vijte.Com

Follow Us

facebook FaceBook

Twitter

google + Google +

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.